Firma członkowska IPH Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego SA zaprasza na komercyjne szkolenie z zakresu oceny wdrożenia Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych.

19 marca 2019 roku, godz. 8.30-15.00 (w tym przerwa 30 minut)
Kraków, ul. Kordylewskiego 11, sala konferencyjna III p.  (siedziba MARR)

Materiały: Każdy z Uczestników szkolenia, po dokonaniu opłaty, otrzyma materiały szkoleniowe na wskazane konto poczty elektronicznej.

Koszt szkolenia wynosi – 300 zł netto tj. 369 zł od osoby
Opłaty należy dokonać niezwłocznie po otrzymaniu elektronicznego potwierdzenia rezerwacji, na konto: 74 1020 2892 0000 5102 0405 1249 z adnotacją – szkolenie RODO. Po zaksięgowaniu płatności każdy z uczestników otrzyma fakturę wystawioną zgodnie z danymi przekazanymi w czasie rejestracji.

Cel szkolenia:

  • zapoznanie uczestników szkolenia ze sposobem wykonywania wstępnej oceny rozwiązań wprowadzonych w związku z wdrażaniem Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych – preaudyt RODO
  • zaznajomienie uczestników ze ścieżką przygotowania Inspektora ODO w związku z koniecznością wykonania audytu – tryb standardu ISO 27001, jako uniwersalnego narzędzia do zbadania stanu przestrzegania RODO przez współpracowników i weryfikacji zapisów wewnętrznych – regulaminów, umów, informacji, ogłoszeń, komunikatów, wariantów zgód i innych wymagań
  • nabycie umiejętności stworzenia katalogu kryteriów i wymagań stawianych kandydatom do potencjalnego zatrudnienia inspektora w organizacji lub jego zastępcy, bądź opracowania zapisów SIWZ w przypadku podmiotów świadczących usługi IODO

Program

1. Preaudyt RODO – wstępna ocena rozwiązań wprowadzonych w związku z wdrażaniem Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych

  • Miejsce, status i rola Inspektora Ochrony Danych Osobowych w organizacji
  • Minimalny zakres koniecznych działań Inspektora Ochrony Danych Osobowych
  • Dokumentacja zabezpieczenia danych firmy w świetle wymagań Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych
  • Inspektor jako widoczny kontakt dla klientów zgodnie z Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych i wytycznymi Urzędu Ochrony Danych Osobowych

2.Ścieżka przygotowania Inspektora ODO do audytu – tryb standardu ISO 27001

  • Aktualizacja dokumentacji bezpieczeństwa informacji w firmie – pierwsze kroki
  • Zasady współpracy komórek organizacyjnych w instytucji na linii Inspektor Ochrony Danych Osobowych
  • Specyfika danych przetwarzanych na styku różnych instytucji (np. Szpitalu versus Gmina versus Szkoła)

3.Kompendium dokumentacji wdrażania Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych wraz ze studiami przypadku

  • Podstawowe obowiązkowe zapisy i dokumenty przetwarzania danych
  • Katalog zadań i wymagania inspektora – wg RODO i UODO
  • Zapisy SIWZ w przypadku poszukiwania podmiotów świadczących usługi IODO
  • Preaudyt – metoda i zakres przygotowania
  • Analiza raportu z audytu ze szczególnym uwzględnieniem rekomendacji i zaleceń
 Prowadzący

Szkolenie prowadzi znakomity ekspert, praktyk i wykładowca Jarosław Feliński – Prezes Zarządu Stowarzyszenia Inspektorów Ochrony Danych Osobowych w Polsce, którego wielu z Państwa miało przyjemność usłyszeć w czasie organizowanych przez MARR SA konferencji dedykowanych problematyce bezpieczeństwa cyfrowego. Zajęcia w grupie około 30 osobowej prowadzone są w formie warsztatowej, z praktycznymi przykładami, ćwiczeniami oraz  wzorami dokumentów i pism.

 

Więcej informacji i rejestracja na stronie MARR.

EEN-NET-PL.jpgLogo-Krakow_H_rgb.jpgb-in-malopolska.pnglogo_cam.jpgparp.png