Niestety propozycje dotknęły tylko niewielu z postulowanych przez przedsiębiorców w tym Izbę Przemysłowo-Handlową w Krakowie, obszarów. Cieszy oczywiście, że w ramach zgodnej opinii organizacji zrzeszających przedsiębiorców, zaproponowano firmom o obniżonych obrotach 40 % dopłatę do przeciętnego wynagrodzenia pracownika - pod warunkiem że pracodawca dopłaci drugie 40 %. Oznacza to jednak dla pracownika pensję w wysokości jedynie 80 % przeciętnego wynagrodzenia.

Ważną informacją jest także obietnica  tkzw. wakacji kredytowych, mikropożyczek a przede wszystkim kredytów ratunkowych do 5 tys. z Banku Gospodarstwa Krajowego dla najbardziej potrzebujących mikro przedsiębiorców.

Nieadekwatne do sytuacji wydają się także pomysły odraczania płatności w ZUS jedynie na 3 miesiące. Już dziś wiadomo że konsekwencje związane z kryzysem włącznie z brakiem płynności finansowej firmy będą ponosić o wiele dłużej. Zasadnym więc wydaje się  rozwiązanie proponujące minimum 6 miesięczny okres odroczenia.

Dużym niepokojem napawa także całkowite – przynajmniej na razie - pominięcie następujących kwestii:

• Odroczenia wprowadzenia JPK_V7M i JPK_V7K do końca 2020 r.
  • Odsunięcia wprowadzenia pracowniczych planów kapitałowych
  • Wprowadzenia mechanizmów refundacji czynszów najmu
  • Skrócenia procedur dotyczących wprowadzania tymczasowych rozwiązań w obszarze czasu pracy w stosunku do obowiązujących przepisów wewnątrzzakładowych
  • Ułatwienie zatrudniania cudzoziemców
  • Otwarcie nowych przejść granicznych dla transportu towarów w tym na wschodniej granicy (dziś otwarte to za mało) oraz stworzenie osobnych „korytarzy” dla ruchu towarowego.
  • Odsunięcia podatków sankcyjnych

Izba Przemysłowo-Handlowa będzie nadal we współpracy z innymi organizacjami przedstawiać Rządowi możliwe i potrzebne do zastosowania rozwiązania. Mamy nadzieję, ze zostaną one uwzględnione w pracach na planowana ustawą.

Sebastian Chwedeczko                      Rafał Kulczycki
         Prezydent IPH w Krakowie           Dyrektor IPH w Krakowie